De jury - spannend!

                 

 

5 oktober 2016

 

 

 

5 oktober, een spannende dag. Vandaag vertrekken we met een delegatie naar Antwerpen om ons dossier te verdedigen. Waarom moeten wij een kindvriendelijke stad worden? Omdat we keigoed bezig zijn natuurlijk!

 

 

We worden verwacht in de lokalen van VVJ (de Vereniging voor Vlaamse Jeugddiensten), waar een indrukwekkende jury ons verwelkomt. Vertegenwoordigers van UNICEF België, het Kinderrechtencommissariaat, VVSG, Demos, VVJ, Hogeschool Gent, Universiteit Gent, AP Hogeschool Antwerpen, afdeling Jeugd van de Vlaamse overheid en het Europees Netwerk Kindvriendelijke Steden zitten voor ons aan tafel.

We steken van wal en vertellen wie we zijn. Daarna begint het echte werk, we proberen de jury ervan te overtuigen dat de jeugddienst en Huis van het Kind de ideale partners zijn om Geraardsbergen kindvriendelijker te maken. De jeugddienst heeft namelijk al veel ervaring met het bevragen van kinderen en jongeren en kent hun wereld. Huis van het Kind daarentegen heeft heel veel partners en brengt deze ook samen. Hierdoor kunnen we veel mensen achter onze strategie krijgen en zal ze dus meer kans hebben op slagen. 1 + 1 = 3.

Daarnaast vertellen we ook wat we in de (nabije) toekomst van plan zijn. Wat onze eerste stappen worden en hoe we gaan proberen Geraardsbergen kindvriendelijker te maken. Eerst en vooral willen we een actieplan op papier zetten, waarin we noteren wat we willen bereiken (onze doelstellingen) en hoe we dit willen doen (de acties). Daarna kunnen we beginnen met de uitvoering van dat plan!

Maar we kunnen ook al een aantal positieve gevolgen van ons traject aangeven. Zo werd de jeugddienst hervormd tot 'Giesbaargse Jeugd'. Op facebook en instagram probeert ze kinderen en jongeren te bereiken en hun mening te horen.

De jury vindt het moedig dat we de kinderrechten een belangrijke plaats willen geven in Geraardsbergen in de toekomst. En daarom zullen we de komende jaar hard moeten inzetten op de bekendmaking ervan. Zodat verschillende diensten en ook het stadsbestuur ermee aan de slag kunnen.

We krijgen nog een aantal vragen voorgeschoteld waarop we een zo goed mogelijk antwoord proberen geven.

Nu het gesprek erop zit is het wachten geblazen. Binnen twee weken krijgen we te horen of we het label Kindvriendelijke stad voor de komende 6 jaar mogen dragen of niet. Spannend...

 

Wie ging mee?

- Fernand Van Trimpont is Schepen van jeugd, onderwijs, internationale solidariteit en gelijke kansen.

- Tine Platteau werkt voor de jeugddienst en heeft heel het traject opgevolgd

- Sarah Van den Herrewegen werkt voor Huis van het Kind en zal in de toekomst mee zorgen dat Geraardsbergen inzet op kindvriendelijkheid

 

 

 

Tine Platteau - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 054 43 44 05

Sarah Van den Herrewegen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 054 43 20 77

Kindvriendelijke steden en gemeenten -  www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be

Kinderrechten - www.kinderrechten.be

Jeugdraad Geraardsbergen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.