Februari in de kijker

1 maart 2017

Februari is een korte maand, maar 28 dagen. Toch hebben we weer heel wat gedaan!

 

Kinderrechten in de kijker

Hier kan je de acties rond kinderrechten in Geraardsbergen nalezen.

Wist je dat er een klachtenlijn kinderrechten bestaat? Het kinderrechtencommissariaat staat klaar om jouw vragen of klachten te beantwoorden. Op hun website (https://www.kinderrechten.be/) staat het als volgt omschreven:

"Soms kan er iets fout lopen op je school, in de sportclub,  in je buurt of gemeente, in de jeugdbeweging, in de jeugdzorg, de hulpverlening,...  Of je voelt je slecht behandeld door de overheid of een officiële dienst. Het probleem geraakt maar niet opgelost. Je zocht overal hulp maar niemand kan of wil iets doen. Je zit vast. Je hebt een klacht over je rechten. Klop dan aan bij de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. Bel, mail, schrijf of surf en wij zoeken samen met jou naar een oplossing."

Dit zijn de contactgegevens van klachtenlijn:

Bel de Klachtenlijn: 0800/ 20 808
van maandag tot donderdag van 9u tot 17u  en vrijdag van 9u tot 16u
gratis en vertrouwelijk

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres: Leuvenseweg 86, 1000 Brussel

Ook in Geraardsbergen kan je terecht met vragen of klachten over kinderrechten in het Huis van het Kind. Zij zijn (nog) geen kinderrechten experten maar ze zijn wel heel goed in luisteren! Ze gaan samen met jou op zoek naar een oplossing of antwoord of kunnen je de juiste weg wijzen.

Huis van het kind Geraardsbergen: 054 43 20 77

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adres: Kattestraat 27, 9500 Geraardsbergen

Op 31 maart zal onze eerste Kinderrechtenavond plaatsvinden. We hebben haar Iedereen (ver)telt! gedoopt. Omdat we vinden dat alle kinderen en jongeren hun mening mogen vertellen (iedereen vertelt) maar ook dat alle kinderen en jongeren belangrijk zijn in onze stad (iedereen telt). We kregen heel leuk nieuws! Kristel Verbeke zal op onze avond komen spreken over Generatie K. Een programma dat ze maakte rond kinderrechten. Hierover lees je later meer!

 

Kinderen en jongeren in de stad!

Iedereen moet zich thuis kunnen voelen. In dit deeltje zetten we een aantal leuke acties/evenementen/plekken in de kijker.

Sinds 2016 staat de jeugddienst in voor het onderhoud van de speelpleintjes in Geraardsbergen. Dat wil zeggen dat ze elke maand op bezoek gaat op elk speelpleintje en controleert of daar alles nog in orde is. Moet er iets hersteld worden? Ligt er plots veel afval? Een gevaarlijk overhangde tak? De jeugddienst zorgt dat deze problemen opgelost geraken. Sinds deze maand staan er op elk pleintje ook nieuwe bordjes. Op die bordjes vind je alle contactgegevens terug maar het is ook een oproep aan alle spelende kinderen: laat gerust van je horen! Jullie zijn de expert in het buitenspelen dus als je iets te zeggen hebt, laat het ons weten.

 

Onze jeugdraad bleef na de nieuwjaarsbrief van vorige maand niet stilzitten! Enkele jongeren hadden namelijk iets te zeggen over de parking van het jeugdcentrum. Vroeger gingen ze daar vaak spelen, er was een voetbalterreintje en een basketring. Maar die zijn spijtig genoeg helemaal verdwenen. Dat vinden ze jammer, want ze hebben niet echt een plek meer in de buurt waar ze nu kunnen samenkomen. De parking staat altijd vol met auto's, zelf op plekken waar ze niet mogen staan. De jeugdraad heeft hiernaar geluisterd en een advies geschreven over de parking. Wil je het advies graag lezen? Je vindt het terug op www.jeugdraadgeraardsbergen.be.  

 

Jullie mening telt!

Wij willen graag te weten komen wat de kinderen en jongeren denken over Geraardsbergen. Wat is goed? Wat kan beter? Lees hier hoe we dat proberen.

In februari trok de Giesbaargse Jeugd naar het station voor een actie. We wilden graag onze facebookpagina en instagramaccount wat bekender maken. Niet omdat we graag populair willen zijn, wel omdat we zo meer jongeren kunnen bereiken en dus meer kunnen doen voor de jeugd in Geraardsbergen. 's Morgens om 7u stonden we met een hele bende aan het station. We spraken alle voorbijgaande jongeren aan en vroegen of ze ons kenden. We lieten ze ook een kleine enquête invullen rond jeugdcultuur (alles wat jongeren graag doen). Wat willen ze graag georganiseerd zien in Geraardsbergen? En wie ziet het zitten om hierbij te helpen? We kregen heel wat leuke suggesties: allereerst meer fuiven, maar vele jongeren zouden graag wat meer sportevenementen zien waar ze zelf aan kunnen deelnemen bv met de kajak op de Dender, of een Color Run, sportwedstrijden tegen elkaar,... Daarnaast zitten er ook wat gamers tussen de jongeren die graag tegen elkaar willen spelen. We waren heel verrast dat er ook heel wat jongeren zijn die graag een evenement mee in elkaar willen steken! Hier kunnen we zeker iets mee! 

 

Wil je meer weten of heb je een suggestie of opmerking? Laat het ons weten!

Tine Platteau - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 054 43 44 05

Sarah Van den Herrewegen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 054 43 20 77

Kindvriendelijke steden en gemeenten -  www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be

Kinderrechten - www.kinderrechten.be

Jeugdraad Geraardsbergen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken