Warm in mei!

1 juni 2017

Wat hebben we een warme mei gehad!  Gelukkig zijn er nog ijsjes om ons te verkoelen :-). Lees alles over mei hieronder!

Kinderen en jongeren in de stad!

Iedereen moet zich thuis kunnen voelen. In dit deeltje zetten we een aantal leuke acties/evenementen/plekken in de kijker.

Op 7 mei was het opnieuw Jeugddag. Nog niet van gehoord? De jeugddag is een spelnamiddag georganiseerd door onze jeugdraad. Zij steken een super leuk spel in elkaar en alle jeugdverenigingen van Geraardsbergen spelen die namiddag samen. Dit jaar was het in het Abdijpark! Het liep daar vol vikingen... Een supertoffe namiddag.

 

We kregen ook de OKAN-klas op bezoek, dat is de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. Jongeren die nieuw in België zijn kunnen niet altijd naar de gewone klas, omdat ze vaak nog niet genoeg Nederlands kunnen. Ze moeten ook nog leren hoe België werkt, want dat is anders dan het land waar zij vandaan komen. Dit kunnen ze allemaal leren in de OKAN-klas. En wij kregen bezoek van de OKAN-klas van het Technisch Instituut Sint-Jozef. We gaven hen een rondleiding in De Spiraal en vertelden waarvoor ze hier allemaal terecht konden. We leerden een bende toffe jongeren kennen! Hopelijk vinden ze snel hun plekje in onze stad.

 

 

 

Talent @ Geraardsbergen

Veel talent in onze stad! Maar proberen we dit talent in Geraardsbergen te ontdekken en te stimuleren?

Iedereen kent wel de Roefeldag. Op die dag kunnen kinderen uit de lagere school een beroep proberen. Dat wil eigenlijk zeggen dat ze hun talenten kunnen uitproberen. Om ons nog wat meer te focussen op die talenten hebben we de Roefeldag omgetoverd tot Talentenjacht! Ook in het boekje vond je heel wat rond talenten terug. Heel wat kinderen kwamen een beroep uitproberen. Volgend jaar steken we de talentenjacht nog meer in een nieuw jasje. We houden jullie op de hoogte!

 

 

 

Sinds half mei is het stil in De Spiraal. De bovenste verdieping wordt ingepalmd door studenten. Tijdens de blok zaten hier tot wel 70 jongeren over hun boeken gebogen! Het extreem warme weer is een extra moeilijkheid voor hun! Om hen een hart onder de riem te steken voorziet de Giesbaargse Jeugd af en toe een tussendoortje! Zo konden ze meedoen met een korte Zumba Workout door onze sportdienst (een gezonde geest in een gezond lichaam), gaven we opnieuw een 3 kwartierfuif en trakteerden we hen tijdens een hete dag op een lekker ijsje! Maar samen studeren kunnen ze niet enkel in De Spiraal. Ook in de kerk van Zarlardinge staan 15 tafels waar ze terecht kunnen. De kerkgemeenschap ondersteunt hen met koffie, thee en soepjes. Maar ze kochten ook een afwasmachine zodat zij zich ten volle kunnen concentreren op hun cursussen. Al worden ze af en toe gestoord door nieuwsgierige journalisten :-)

   

 

Jullie mening telt!

Wij willen graag te weten komen wat de kinderen en jongeren denken over Geraardsbergen. Wat is goed? Wat kan beter? Lees hier hoe we dat proberen.

De provincie Oost-Vlaanderen kwam op bezoek in Geraardsbergen. Wat kwamen ze doen? Met het project Europa Direct wilden ze leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar wat meer vertellen over Europa. Ook de Giesbaargse Jeugd was daar! Wij vraagden aan de kinderen hoe zij vonden dat de winkels en horeca  in onze stad er moet uitzien. Wat heeft dat met Europa te maken? Wel Geraardsbergen krijgt steun van Europa om het centrum van onze stad nog leuker te maken. En wij vinden dat ook de kinderen daar iets over mogen vertellen. De resultaten werden doorgegeven aan Annemieke van de dienst Economie om verder mee aan de slag te gaan.

       

 

We willen nog vaker de mening van de kinderen horen. Daarom hebben we aan alle scholen gevraagd of ze het ok zouden vinden als we daar langskomen. En we zijn overal welkom! Enkele scholen willen zelfs samen met ons mee nadenken over een participatiedag. Maar dat zal voor september zijn want nu mogen de leerkrachten bijna genieten van een welverdiende vakantie...

 

Wil je meer weten of heb je een suggestie of opmerking? Laat het ons weten!

Tine Platteau - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 054 43 44 05

Sarah Van den Herrewegen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 054 43 20 77

Kindvriendelijke steden en gemeenten -  www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be

Kinderrechten - www.kinderrechten.be

Jeugdraad Geraardsbergen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

Afdrukken