Fase 1: Kindvriendelijkheid analyseren (4)

                 

 

17 december 2014

Ook de jeugdraad kon zich laten horen. Ze waren de laatste focusgroep die aan het woord kwam.

 

 

De jeugdraad

De Jeugdraad van Geraardsbergen, of JRG zoals ze zichzelf noemen, is een enthousiaste groep jongeren die 1 keer per maand samen komen om te vergaderen (en een paar keer per maand om samen toffe dingen te doen). Ze praten over de jeugd in Geraardsbergen en wat bij hun leeft. Hierover geven ze advies aan de Burgemeester en Schepenen. Ook vraagt het stadsbestuur advies over thema's die met kinderen en jongeren te maken hebben (bijvoorbeeld over jeugdcentrum de spiraal).

Daarnaast organiseren ze in Geraardsbergen tal van activiteiten zoals Muurrock 4 Kids, de jeugddag en het Sinterklaasfeest.

 

Waarom een focusgroep?

We hebben al een vragenlijst afgenomen en cijfermateriaal gezocht over een hele hoop thema's1. De resultaten hiervan willen we voorleggen aan een groep mensen. Wat denken zij ervan? Wat kan een verklaring zijn voor een bepaald antwoord?

bv. uit de vragenlijst kunnen we besluiten dat "de gemeenteraadsleden en de ambtenaren de Rechten van het Kind niet goed kennen".

De jeugdraad heeft dit besproken en onder andere volgende opmerkingen eraan toegevoegd:

  • Als niemand de Rechten van het Kind kennen, hoe kunnen ze hier dan rekening mee houden?
  • Misschien kan de jeugdraad hier wel helpen en acties doet om deze rechten bekender te maken.

Zo werden een hele hoop stellingen besproken. Dit zorgt ervoor dat we de resultaten uit de vragenlijst en de cijfers beter kunnen begrijpen. Omdat we niet de tijd hadden om elk thema te bespreken koos de groep voor een aantal onderwerpen: welzijn en participatie. Deze thema's werden grondig besproken.

 

 

1De verschillende thema's waren: welzijn, wonen, veiligheid, onderwijs, vrije tijd, mobiliteit, milieu, gezondheid, ruimte, participatie (inspraak) en kennis van de leefwereld (hoe goed kennen we de wereld van kinderen en jongeren)

 

 

Meer informatie?

Tine Platteau - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 054 43 44 05

Kindvriendelijke steden en gemeenten -  www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be

Kinderrechten - www.kinderrechten.be

Jeugdraad Geraardsbergen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.