Speelplein Ondersteboven (Fase 2)


                 

 13 augustus 2015

De kinderen van Speelplein Ondersteboven speelden deze namiddag een Kinderrechtenspel. Tijdens dit spel kwamen ze in contact met de verschillende kinderrechten en konden ze ook hun mening kwijt over het speelplein en over Geraardsbergen.

 

 

Youssef vertelt aan de kinderen dat hij uit Syrië komt maar gevlucht is voor de oorlog. Nu woont hij in België maar weet niet of hij mag blijven. Hij wordt gepest op school. Ook nu zijn er drie pestkoppen die hem uitdagen. De leerkracht komt tussenbeide en neemt Youssef mee naar de directeur. De directeur spreekt hem aan op zijn gedrag en raadt hem aan om naar het speelplein te komen tijdens de vakantie, daarna wordt Youssef weggestuurd. De burgemeester stapt het kantoor van de directeur binnen en vertelt dat hij van plan is om het speelplein te sluiten. Youssef luistert mee aan de deur en gaat de pestkoppen halen om samen het kantoor binnen te vallen. Nadat ze het bijgelegd hebben spreken ze de burgemeester aan en zeggen hem dat ze het speelplein niet mogen sluiten en dat ze de mening van de kinderen ook eens zouden mogen vragen, kinderen hebben ook recht op een mening. De directeur trekt in twijfel dat de kinderen hun rechten wel kennen. Als ze dit kunnen bewijzen mogen ze mee beslissen om het speelplein open te houden of niet.

 

De kinderen hebben via verschillende activiteiten bewezen dat ze de Rechten van het Kind wel degelijk kennen. Zo hebben ze pizza gemaakt, een huis gebouwd, zijn ze naar de wellness geweest en nog andere leuke dingen. Daarnaast mochten ze ook eens vertellen wat ze van het speelplein vinden. Wat vinden ze tof? Wat is minder leuk? Ook konden ze hun mening kwijt over Geraardsbergen. Wat is een burgemeester? Moet de stad ook naar kinderen luisteren? Wat zou jij veranderen?

De kinderen beleefden een leuke namiddag!

 

Meer informatie?

Tine Platteau - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 054 43 44 05

Kindvriendelijke steden en gemeenten -  www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be

Kinderrechten - www.kinderrechten.be

Jeugdraad Geraardsbergen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.